תזונה מותאמת לטיפול באונטסו ובמזרונים

מערכת עיכול מאוזנת לשילוב בטיפולי האונטסו –
דגשים להקפדה במהלך סדרת טיפולים ובתהליכי החלמה

מערכת העיכול נחשבת לאחת מהמערכות החשובות ביותר ברפואה הסינית המסורתית. היא נחשבת למרכז הפיזי והאנרגטי, ממנה ודרכה יכול הגוף לשאוב את החומרים להם הוא זקוק בכדי להתקיים. כשמערכת העיכול פגועה, שאר המערכות יפגעו. בכדי לטפל בבעיות הבריאות השונות, יש לדאוג שמערכת זו תהיה מאוזנת ותפעל באופן מכסימלי.

לי דונג יואן  (1180-1251 לספירה) רופא מפורסם מאוד בסין פיתח גישה מיוחדת לריפוי מחלות ונחשב לאחד מהרופאים המפורסמים ביותר בהיסטוריה של הרפואה הסינית. הוא מוכר בעיקר בזכות עבודתו פורצת הדרך המתייחסת למערכת העיכול כמערכת המרכזית בה יש לטפל בכדי לשקם את הגוף ולרפא מחלות רבות. לגישתו אין כל הגיון ב"להרוג" מחלה כי אם לאזן את הגוף ולאפשר לו להחלים באופן טבעי.

גם כיום, עושים שימוש נרחב במשנתו של לי דונג יואן, לטיפול במגוון עצום של מחלות, החל משיתוקים, בעיות נוירולוגיות, כאב, בעיות מטאבוליות ועד לסרטן, לסכרת ועוד.

איך עובדת מערכת העיכול – בהבט הסיני

מערכת העיכול ברפואה הסינית נחשבת למערכת מרכזית ביותר. תפקוד המערכת מתואר פעמים רבות כ"אש" אשר שוכנת בקיבה ו"מבשלת" את המזון שאנו אוכלים.

כאשר אנו מבשלים אורז בסיר, הוא מתרכך ומתפרק, כך אפשר לאכול אותו כפי שמתרחש בדיוק אצלנו בגוף. "אש העיכול" מפרקת את המזון שמגיע לקיבה והופכת אותו לתמציות. תמציות אלו מופצות בגוף לצורך הזנה ואת הפסולת, המערכת הזו מפנה החוצה.

דמיינו את מערכת העיכול כמדורה עליה מציבים סיר מרק סמיך וגדוש. המרק עומד על האש ומתבשל, מרכיביו – ירקות, שורשים ובשר, מתחממים ומתרככים ובסופו של התהליך, הופכים לחומר אותו ניתן לספוג ומשמש להזנה.

כשהגוף אינו טבח טוב – נוצרות בעיות

כשהאש לא תקינה, חלק מהמרק יתבשל ואולי יהיה אפשר גם לאכול אותו. אבל חלק גדול ממנו לא יתבשל או שנצטרך המון המון זמן בשביל לבשל את כולו.

כשהאש לא תקינה נקבל :

1) חלקים לא מבושלים במרק.

2) חלקים אלו אינם באמת פסולת ולכן חבל להשליכם אך אולי נוכל לבשלם במועד מאוחר יותר כשנשיג עוד עצים או גז.

3) בזבזנו זמן רב ומשאבים רבים כדי לבשל את המרק על האש הנמוכה.

במצב נוסף, האש תקינה, יש להבה גדולה ויפה, אבל סיר המרק עצום, קדרה ענקית מלאה וצפופה בשורשים ובשר. גופנו מגיע לעיתים קרובות למצב דומה – האש אינה תואמת את גודל ה"סיר" ולא תוכל לבשל את כל המרק ולכן אנו עלולים למצוא את עצמנו שוב עם אותן 3 בעיות.

במצב ההפוך, נניח שיש לנו סיר קטן של מרק שאנו מניחים על מדורה ענקית. הסיר והמרק ישרפו מהר מאוד, נוכל לאכול רק חלק קטן מהמרק ונצטרך לשים במהרה סיר חדש ולקוות שהוא לא יישרף גם.

בעיות ומחלות הנגרמות עקב מערכת עיכול שינה מאוזנת

מרק = המזון שאנחנו אוכלים

סיר = הכמויות

מדורה = תפקוד של מערכת העיכול שלנו.

  1. מצב ראשון – כשאנחנו אוכלים מזון טוב בכמויות טובות אבל מערכת העיכול שלנו חלשה, לא נצליח לעכל כמו שצריך את המזון ולא נוכל להשתמש בו בצורה טובה להזנה של הגוף. במצב זה נחוש עייפות, נפיחות, תחושת קור, יציאות רכות, גזים, מחלות תכופות, כאבים גופניים, תאבון ירוד, קושי לרדת במשקל וצורך במתוק אחרי האוכל או חולשה. כל אלו יכולים לאפיין מצב בו משהו בגוף לא מתפקד כמו שצריך ולא מצליח להתמודד עם המזון שנכנס.

  1. מצב שני – כשמערכת העיכול תקינה אבל אנחנו מעמיסים עליה מזון לא מותאם ובכמויות לא תקינות, גם אדם עם מערכת עיכול חזקה עלול למצוא את עצמו עם בעיות בריאותיות חמורות. אם נעמיס את עצמנו במזון מהיר, שמנוני, מטוגן, מתוק, בכמויות גדולות, נאכל בצורה לא סדירה וכו', נגרום להתשה ופגיעה במערכת העיכול שלנו ולאורך זמן להתפתחות של מחלות רבות וחוסר איזון פיזי, אנרגטי ומנטאלי.

  2. מצב שלישי – כשכמויות המזון, סוג המזון או איכותו אינם מספקים כבמצבי עוני, דיאטות, צומות וכו. העיכול עלול להיות "אגרסיבי" מידי. במצב זה קיים רעב מוגבר, רצון לאכול לעיתים תכופות ותחושות פיזיות כגון צרבות, ריפלוקס, שלשולים או עצירויות, כאבי בטן ואף מחלות כרוניות ואקוטיות. ממש כשם שהמרק והסיר נצרבים באש החזקה, כך גם מיצי העיכול צורבים את הגוף כיוון שאין הכנסה סדירה של מזון אל תוכו.

על מה חשוב להקפיד?

הדבר העיקרי שמאפיין את האוכל בסין, מעבר לתבלינים ולצבעים הרב גוניים של המזון, הוא הטמפרטורה. המזון מוקפץ, מאודה, מטוגן, מבושל – הכל חם !

"אש" שמבשלת את המזון בקיבה, בוודאי שלא נרצה לכבותה אלא נשאף להזינה כך שתבשל באופן האידיאלי ביותר את המזון למעננו !

בתרבות האכילה הסינית המסורתית, לעולם לא מכניסים לגוף דברים קרים או נאים – העניין אסור בתכלית האיסור גם בחום יולי אוגוסט. הגישה הרפואית היא כי מזון ושתיה קרים עלולים לפגוע במערכת העיכול ולכן חשוב להקפיד על הטמפרטורה הגבוהה של כל מה שנכנס לתוכה.

דגשים חשובים עפ"י הגישה הסינית למערכת עיכול בריאה

  • אוכל חם ומבושל – חם = טמפרטורה, מבושל = נוזלים. השילוב בין מים לאש נותן באופן ציורי את כל מה שהגוף צריך – יין ויאנג. אוכל חם מיטיב עם הגוף, עוזר לעיכול ומהווה את הבסיס לחיזוק רב מערכתי.

  • אכילה מסודרת – יש להקפיד על מבנה תזונתי יומי מסודר של 3 ארוחות ביום + ארוחות ביניים קטנות למי שצריך.

  • הקפדה על מזון איכותי – מזון מתועש, מהונדס, מלא בחומרי צבע וטעם וכו' אינו מומלץ. על הגוף לקבל מזון בסיסי, טרי ואיכותי עד כמה שניתן.

  • הימנעות מ"סיר מרק כבד מידי" – מזון שמנוני, מתוק מאוד, מטוגן וכו' אינו מומלץ. 

  • מומלץ להימנע ממוצרי חלב הפרה 

  • מומלץ לצרוך אוכל עם טעמים מאוזנים – רצוי להימנע ממזון מתובל מידי, חריף מידי, מתוק מידי, מלוח מידי וכו'. צריכה מוגזמת של טעם מסוים מחלישה עפ"י הרפואה הסינית מערכות הקשורות אליו.

  • שתיה – חשוב לשתות מים או תה בכמות מספקת (כ 2 ליטר ביום) ולהקפיד שגם השתיה תהיה בטמפרטורה פושרת ומעלה, בכדי לסייע למערכת העיכול לבצע את תפקידה.

  • איזון איזון איזון – צריכה מגוונת של סוגי מזונות וטעמים שונים תוך הקפדה על איזון תתרום רבות לבריאותנו ותסייע לטפל במחלות ובחוסר איזון גופני, אנרגטי ומנטאלי.

error: Content is protected !!